Aktuelno

Popravka branika ili nov branik za automobil?

Popravka branika ili nov branik za automobil?

Ali šta kada usled udara dođe do oštećenja branika? Večita dilema je da li ga popravljati ili jednostavno zamijeniti novim? U nastavku ćemo pokušati da pronađemo odgovor na to pitanje.

Vjerovali ili ne, branici su veoma važni djelovi svakog automobila. Nalaze se sa prednje i zadnje strane auta i imaju višestruko zaštitnu ulogu.


Najvažnija uloga branika je da spriječi ili umanji štetu prilikom sudara pri manjim brzinama.


Ovi plastični djelovi automobila imaju žrtvujuću ulogu u zaštiti osjetljivih djelova motora, sistema za hlađenje, farova i sl. Da nije branika i njihovih specifičnih karakteristika gužvanja, ovi ostali djelovi auta bi se slomili ili oštetili prilikom manevrisanja ili tokom manjih sudara. Branici absorbuju udare i skreću energiju izazvanu sudarom.


Pored toga, oni su važni i za aerodinamiku vozila, zbog čega je i potrošnja goriva optimizovana. Ne treba zanemariti ni njihovu estetsku ulogu, pri čemu različiti novi dizajni branika utiču i na smanjenje težine vozila i na njegove bolje performanse.


Ali šta kada usled udara dođe do oštećenja branika? Večita dilema je da li ga popravljati ili jednostavno zamijeniti novim? U nastavku ćemo pokušati da pronađemo odgovor na to pitanje.


KAKO DA SAMI POPRAVITE OŠTEĆEN BRANIK?


Pošto prilikom udara dva vozila branik ostvaruje prvi kontakt sa drugim vozilom, priroda njegovog oštećenja je uvijek fizička. Stepen i vrsta oštećenja zavisi i od materijala od kojeg je branik izrađen, kao i od njegovog oblika i debljine. Najčešće je u pitanju pucanje branika ili nosača branika, ili njegovo udubljenje.


Ukoliko sebe smatrate dovoljno spretnim da sami popravite branik, prije nego se upustite u tu avanturu treba da znate kako

izgleda cio postupak, a prije svega toga i nekoliko opštih stvari:


• Manja oštećenja saniraju se varenjem i krpljenjem tj. popunjavanjem rupa i neravnina.
• Popravke se rade isključivo od iste vrste plastike od koje je napravljen branik. Vrsta materijala (slovna oznaka) ispisana je u unutrašnjosti branika. Ove djelove plastike možete naći na otpadu, kod prodavca auto-djelova i sl.
• Od alata potrebna vam je lemilica i duvalica (alat koji na principu fena ispušta topao vazduh).


Popravka branika – korak po korak:


1. Prvo što treba da uradite je da ustanovite sva mjesta na kojima je došlo do pucanja branika, kao i stepen njihovog oštećenja, a potom da branik skinete i očistite.
2. Manja naprsnuća možete zalijepiti lemilicom. Za veća oštećenja i rupe potrebno je da od plastike isečete potreban oblik koji nedostaje, da ga postavite na oštećeno mjesto i duvalicom zagrevate dok se branik i zakrpa ne spoje. Zatim lemilicom oblikujte var na plastici i krpljenje je gotovo.
3. Po obavljenoj popravci vratite branik na auto obrnutim redoslijedom od redoslijeda skidanja. Vodite računa o tome da rastojanje od branika do maske i od branika do blatobrana, kao i svi drugi zazori, budu jednaki. Osim na funkcionalnost, treba misliti i na estetiku.
4. Ako je oštećenje na braniku u vidu lakšeg udubljenja, ovaj problem možete riješiti tako što ćete nekim izvorom toplote (fen, vrela voda i sl.) dobro zagrijati i omekšati taj dio, a potom vakuumom spolja, ili rukom iznutra, povući ili gurnuti ulubljeni dio.
Ukoliko ipak mislite da niste dovoljno spretni, za rješavanje ovog problema javite se provjerenom auto-limaru.


Iz ovog detaljnog pregleda možemo zaključiti ono što je i dosadašnja praksa više puta pokazala: da popravka branika može dati zadovoljavajuće rezultate samo ukoliko se radi o sitnom oštećenju branika. U svim drugim slučajevima, zbog kvaliteta, dugotrajnosti i sigurnosti, kao i bezbjednosti vas i vašeg automobila, pa i zbog estetike, savjetujemo vam da za svoj automobil kupite novi branik.


U našoj online prodavnici možete pronaći sve potrebne rezervne djelove, pa i branike, i to po najpovoljnijim cijenama u Crnoj Gori.

Povezani članci

5 razloga zbog kojih treba da kupujete nove rezervne auto djelove umjesto polovnih

Sve ima svoj rok trajanja, pa tako i auto-djelovi. Koliko god dobro održavali svoje vozilo i vodili…

Saznaj više

Samo za Vas na teritoriji Crne Gore

 

ODLIČNE CIJENE SA ISPORUKOM SVAKOG UTORKA

 

ZA PORUDŽBINE PREKO 20€ BESPLATNA DOSTAVA

 

NA LAGERU PREKO 100.000 ARTIKALA

 

SPECIJALNI POPUSTI

ZA PRODAVNICE I SERVISE

 

ZA PORUDŽBINE PREKO 20€

BESPLATNA DOSTAVA